måndag 10 oktober 2011

Likhet inför lagen?

Den så kallade juholtsaffären har gått vidare till rättslig granskning. I Sverige råder den principen att alla är oskyldiga, oavsett hur skyldig man tyckas. Det ligger nu på åklagaren att bevisa bortom allt rimligt tvivel att den misstänkte är skyldig. ( http://www.svd.se/nyheter/inrikes/framtid-pa-en-skor-trad_6540723.svd )

Men den senaste affären har uppenbarat att det i frågan om vår relation till myndigheter gäller andra ordningar för oss vanliga dödliga. Om vi vanlig gjort samma misstag som Juholt är vi på förhand dömda, och det kommer att ligga på oss att inför en rättslig prövning bevisa vår oskuld. Vi kommer per automatik betraktas som skyldiga.
Den nu uppkomna situationen visar på ett plågsamt sätt hur lagstiftarna gett sig själva "fribrev". Oavsett hur juholtaffären utvecklas kommer detta faktum, att det inte råder likhet inför lagen, späda på politikerföraktet. Något som kommer slå mot alla politiska partier.

Detta är något som borde engagera alla lagstiftare som vill återskapa förtroendet för politiken. I synnerhet med tanke på den jakt som pågår på alla sjukskrivna och arbetslösa. Alla borde vi behandlas lika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar