måndag 24 oktober 2011

"Arbetslinjen", att äga en berättelse.

I all historieforskning måste varje medveten forskare ta med i sin granskning att det alltid är segrarna som skrivit historien. En segrare har alltid ett behov att framställa sig själv i bättre dager än sin fiende, för man har ju vunnit.

Den senaste debatten om att moderaterna bedriver en "historierevision" är alltså inget nytt. Snarare ett tecken som bekräftar den hybris som håller på att drabba partiet och som några debattörer redan pekat på. Men partiet och Alliansen har varit mer förslagna än så. De har redan från början väldigt skickligt planterat ord och begrepp för att beskriva deras "verklighet". Ett av dessa ord som blivit ett begrepp som skall rättfärdiga allt man gör är "arbetslinjen". Det är detta begrepp som skall rättfärdiga ändringar i A-kassa, neddragningar i sjukpenning, förändringar i arbetsrätt, o.s.v.

Det är något som låter bra, men för de som drabbas av "arbetslinjens" konsekvenser innebär det många gånger en livskatastrof. För många "vanliga människor" har "arbetslinjen" snarare blivit ett skällsord. En vackert ord som skapar ett A och ett B lag i samhället, ett ord som bidrar till lönedumpning och för många rycker undan möjligheten till ett drägligt liv.

Att det dessutom är så att detta fina ord dök upp för första gången, åtminstone i det offentliga rummet, efter att ledande moderater gjort ett besök i Borlänge på ett företag som enligt sin egen hemsida arbetar med "Att stödja individers och gruppers kompetensutveckling för ett rikare arbetsliv och en ökad livskvalitet" blir ordet än mer patetiskt. Företaget heter nämligen Arbetslinjen Klippan, och har en ideologi och ett arbetssätt som i många stycket står ljusår från det den nuvarande regeringen står för.

Om inte "vanliga människor" upplever att "arbetslinjen" faktiskt betyder att människor får behålla sin värdighet och sitt människovärde kommer det inte hjälpa att försköna historien eller försöka skapa vackra ord för något som i människors vardag inte blir så vackert.

Den senaste moderatstämman ger allt för många tråkiga signaler om att vi snart har en "kejsare" som är naken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar