torsdag 20 oktober 2011

Fångväxlingen…

Den senaste fångväxlingen mellan Hamas och Israel har under de senaste dagarna debatterats i internationell media som CNN och Al Jazeera  m.fl. Vem har vunnit på det, och vad kan det betyda för den fortsatta processen för fred. Frågorna är många och ingen kan vara säker på svaren.

En av frågorna som varit uppe till diskussion är det som man uttrycker som ”en oproportionerlig” fångväxling. Över tusen palestinier mot en israel. Har detta varit att uppmuntra terrorism?

När man hört de första ropen från Gaza skalla ”flera Shalit”, förstår man att många tycker detta med fångväxling kan utvecklas till en ”god” affärsidé. Rop som gör att många kritiker upplever att de fått vatten på sin kvarn. Samtidigt kan man se det ur ett annat perspektiv, och det är det faktum att Hamas nu ser en levande israelisk soldat som mer värd än en död. Och med tanke på att det i israeliska fängelser finns över 5200 palestinska fångar är risken överhängande.

Personligen kan jag inte låta bli att notera den glädje som både israeler och palestinier utryckte på samma dag över samma händelse. Att det faktiskt kan hända något i regionen som båda parter kan beteckna som ”seger” och som skapar fest och glädje på båda sidor i konflikten. Tänk om mer fokus kunde ligga på det och att parterna tillsammans, för nu går det ju att förhandla även med Hamas, mer kunde fundera på hur nästa steg kan se ut som ger samma glädje och fest på båda sidor.
”Imagin…”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar