tisdag 27 september 2011

I väntan på stat i väntan på våld?

I samband med palestiniernas ansökan till FN om ett erkännande som fullvärdig medlem har det spekulerats i media om risken för ökat våld från palestinier mot israeler. Man har bl.a. pekat på de folkrättsligt vidriga raketbeskjutningarna från Gaza mot de södra delarna av Israel och den tragiska attacken vid gränsen mot Egypten som krävde flera liv. I rädsla för att det skulle kunna bli mer våld på Västbanken har både israeliska bosättare och militär rustat sig för att kunna möta ett sådant hot.

Tråkigt nog har det ”lågintensiva  krig” som under lång tid pågått på Västbanken inte uppmärksammats så mycket. Därför är det SR gör en viktig insats. Den israeliska bosättarrörelsen har, sedan det som de uppfattar som ”hotet om fred” kommit allt närmare, gjort åtskilligt för att flytta fram sina positioner. Genom att systematiskt hota och trakassera palestinierna har de hoppats på en konfrontation som ska fördriva palestinierna från deras mark. Enligt FN:s organ för mänskliga rättigheter har antalet attacker från bosättare riktade mot palestinier hittills i år ökat från 198 till 310. En markant ökning. Dessa sammandrabbningar har lett till 136 skadade palestinier och 27 skadade bosättare.  De flesta av dessa drabbningar har slutat med internering av palestinier som försvarat sin mark och utegångsförbud för de intilliggande palestinska samhällena, medan bosättarna lugn har kunnat dra sig tillbaka utan hot om rättsliga påföljder. Ett mönster som långsamt men säkert riskerar undergräva Israel som rättsstat, och om de mest extrema bosättarrörelser lyckas i sina uppsåt kommer bidra till etnisk rensning.

Bosättarrörelsen är som jag ser det inte bara palestiniernas problem. De är om möjligt ett större israeliskt inrikesproblem. De hotar rättsstaten, korrumperar demokratin och håller större delen av sitt eget folk som gisslan genom sitt sätt att agera i den rådande konflikten.

Det vi hittills har sett som ”lösning” från den israeliska regeringens håll har varit att hela tiden peka finger på palestinierna och deras problem för inte behöva ta tag i sina egna. Och så länge det finns en stark proisraelisk lobby som okritiskt stöder denna bosättarrörelse blir det svårt för Israel att komma till en lösning. De som stöder bosättarrörelsen gör staten Israel en björntjänst.

En stilla bön och förhoppning är att den pågående processen ska kunna adressera dessa problem på ett mer rättfärdigt sätt.

1 kommentar:

  1. Det är glädjande att fler kristna stöder palestinierna för en egen stat:Läs Alex Awad som är palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College, här skriver han i "Come and See" som är publicerad av en grupp arabiska kristna från Israel ( Nasaret). Stöd oss för en Palestinsk stat

    SvaraRadera