fredag 18 november 2011

Missrikatad omsorg?

I dagens DN debatterar och argumenterar en rad prominenta personer mot omskärelse. Argumentationen bygger på tankar om barnens rätt, vilket är bra. Men sett ur ett globalt religiöst sammanhang blir konsekvensen av ett sådant förbud förödande då man berövar barnen dess sociala och religiösa sammanhang.

I artikeln lyfts endast de argument som försvarar omskärelsen och som refererar till islam. Men man glömmer att omskärelse har förekommit i den judiska traditionen i över 4000 år och att det är där i den traditionen, som också vårt västerländska tänkande har rottrådar in i, som är grunden för tankarna kring manlig omskärelse.

Jag har i tidigare blogginlägg varnat för att både djurrättsaktivister och humanister riskerar att gå i den fälla som fler främlingsfientliga grupper så listigt gillrat. Med hjälp av hänvisning till djurrätt och människorätt försöker de på olika sätt komma åt islam och tränga undan det i landet, samtidigt som man genom att peka finger på muslimer hoppas få undan även judarna.

Humanism och barnens rätt har inget med förhud att göra. Förhuden kan i vissa medicinska fall t.o.m. vara bra att avlägsna. Viss forskning visar tecken på minskad livmoderhalscancer hos kvinnor som har sex med omskurna män bl.a. Det kanske  i framtiden kan visa sig var mer medicinskt befogat att omskära alla män än att vaccinera kvinnor.

Men det är klart, vi män tycker ju att "lille man" är det allra heligaste vi har och vår kroppskadeångest är lätt att projicera på andra.

2 kommentarer:

  1. Du säger att man berövar barnen deras religiösa sammanhang... är det inte värre att tvinga på dem ett religiöst sammanhang som är irriversibelt. Om killarna vill omskära sej i Guds namn när de är myndiga, go for it. Men att tvinga på dem detta är att beröva dem deras frihet - och det är värre!

    http://rickardsoderberg.se/wp/bloggen/pilla-inte-pa-snoppen/

    SvaraRadera
  2. Teologin går uppenbarligen före barnen för Lars Söderlund.

    Barnens bästa har han inte för ögonen. Att ingreppet omskärelse ger bestående men med omvandling av slemhinnan till hård hud som ger minskad sexuell upplevelse och skadar kvinnan vid samlag är inte heller intressant.

    Vilka övriga men som kan uppstå till följd av den minskade känsligheten - tänkbart ökad frustration och aggressivitet, vilket kan påverka människans grad av fredlighet - är inte heller intressant att undersöka.

    SvaraRadera